Så bra är nya iPhone 7

För oss iPhoneälskare är det självklart, varje år presenteras en ny iPhone och vart annat år presenteras en helt ny iPhone. Från att den första iPhone 3 presenterades 2007 och revolutionerade världen med smartphones som en självklarhet i vardagen så har det nu släppts ytterligare fyra modeller. Mellan dessa modeller har vi även uppdaterade varianter samt de två sista modellerna har haft en Plus variant som har större skärm och bättre prestanda. Den senaste versionen av iPhone som släpptes hösten 2016 är iPhone 7 och iPhone 7 Plus.

Förvånansvärt lik 6an

Till utseendet är det inte mycket som skiljer 6an från 7an, de är faktiskt svårt att se skillnad på de två olika modellerna. Men frågan är om det är desto mer som skiljer dem åt prestandamässigt? Den största nyheten och det som iPhoneanvändare kanske har väntat på längst är att Apple äntligen släppt en telefon som är ”stänktålig”. Den nya telefonen har också bättre batteritid än någonsin i en iPhone. Två saker som en vanlig smartphoneanvändare värderar högt då dessa två punkter inte har varit på topp när det gäller de tidigare modellerna.

Ny hemknapp

Kamerasystemet är helt nytt med en 12 MP-kamera och bländare på f/1,8 och filmar gör iPhone 7 i 4K. Skärmen är den mest färgstarka någonsin med 4,7-tums retina HD-skärm, stort färgomfång som är mer klar och färgstark är någonsin samt med en upplösning på 1334×750 pixlar. Prestandan är med sitt nya A10 fusion-chip dubbelt så snabb som föregångaren iPhone 6.

Något som även den som är mindre intresserad av prestanda kommer att märka med denna modell är den nya hemknappen. Istället för den gamla hemknappen som var just en knapp så har man nu bytt mot en touch knapp. I avstängt läge känner man tydligt att hemknappen inte längre är en knapp medan den avger en vibration vid beröring av ett finger när telefonen är igång. Denna vibration kan du ställa i tre lägen beroende på hur mycket vibration du vill ha. Knappen har som tidigare modeller touch ID för att slippa skriva in lösenkoden när telefonen ska öppnas eller när du ska ladda ner appar i App Store.

Stereohögtalare

Många har varit negativt inställda till att aux uttaget för hörlurar försvinner på denna modell, istället får man köra med trådlösa hörlurar eller med den adapter som kopplas in i lightning-uttaget för laddning. Men tack vare detta har man nu kunnat utrusta modellen med en stereohögtalare med dubbelt så hög volymkapacitet som iPhone 6s. Troligen gör Apple som de alltid gör, ligger steget före och förespråkar att vi inom en snar framtid enbart kommer att använda oss av trådlösa hörlurar.

Är det värt att byta upp sig från sin iPhone 6 mot en 7a? Vill du ha en helt ny telefon som verkligen ser annorlunda ut mot för din gamla så nej. Men vill du ha riktigt bra prestanda, bättre kamera och färgåtergivning, vattentålig, bättre batteritid samt en telefon med ett grymt stereoljud så ska du definitivt byta upp dig.

iphone-7