Svenskt helikopterrån blir amerikansk film

Det svenska helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västerberga 2009 är ett av de mest omskrivna svenska brotten som vi har haft modern tid. Denna kupp slutade med sju fällande domar och ett byte på 39 miljoner som aldrig blev funnet. Som om inte det vore nog så ska denna kupp nu även bli film. Amerikanska tv-tjänsten Netflix är det som ska göra filmen och i huvudrollen kommer vi att se Jake Gyllenhaal.

Filmen kommer att bli en fiktiv skildring av rånarna bakom kuppen och baseras på den kommande boken som ges ut sommaren 2017, skriven av Jonas Bonnier. Boken är en skönlitteratur som baseras på en sann historia och detta bli första gången som historien berättas ur rånarnas perspektiv. Tidigare har man endast skildrat händelsen ur mediernas perspektiv. Manusförfattare till filmen är svenska Niclas Salomonsson.

Första rånet med helikopter i Sverige

Helikopterrånet har som sagt blivit känt världen över och händelsen finns med på bland annat Wikipedia. Där skriver man att rånet genomfördes morgonen den 23 september 2009 mot G4S Cash Service värdedepå i Västberga Industriområde i Stockholm. Rånarna hade stulit en helikopter för att hämta bytet på värdedepån och detta är första gången man i Sverige använder sig av en helikopter vid ett rån. Polisen kunde inte gå till motattack med sina egna helikoptrar då man placerat en bombattrapp på landningsplatsen.

Summan av bytet ska ha varit upp till 39 miljoner kronor och ska efter händelsen aldrig ha återfunnits igen. Vid en rättegång som ägde rum i oktober 2010, drygt ett år efter händelsen, erkände Niclas Westlund att han var en av de tre maskerade rånarna. Efter händelsen blev rånet en toppnyhet världen över, bland annat på BBC och Times webbplatser samt bland CSS:s Europanyheter och tyska ARD hade ett nyhetsreportage kl. 20:00 samma dag som rånet.

Sju dömda efter rånet

Sju män blev dömda efter rånet och fick avtjäna straff för. Två av rånarna fick åtta års fängelsestraff för grovt rån. En av dem erkände att han var en av de tre maskerade männen inne i depån och den andra nekar trots fingeravtryck. Två fick fem års fängelse för medhjälp till grovt rån och en bara tre års fängelse för medhjälp till grovt rån. Resterande två fick två respektive ett års fängelse för medhjälp till grovt rån samt skyddande av brottsling. Bara en av de dömda var tidigare helt ostraffad.

Premiären ännu okänd

Boken som filmen är baserad på bygger på intervjuer med brottslingarna själva, vilket gör att vi verkligen får se en helt ny skildring av händelsen som har blivit så pass känd. Tidigare har endast media skildrat vad som hände men nu får alltså brottslingarna själva vara med och påverka hur deras historia ska berättas genom den kommande boken och senare även filmen. Den som inte kan hålla sig tills filmen släpps kan läsa boken som kommer nästa sommar, men frågan är när vi kan vänta oss en premiär av filmen? Troligen någon gång under 2018 kan vi vänta oss att se den på filmduken.